De staatssecretaris van Financiën heeft de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2025 naar de Eerste Kamer gestuurd. Hierin gaat de staatssecretaris in op vragen over de samenloop van onderworpenheidstoetsen in de vennootschapsbelasting en Pijler 2, de voorgestelde aanpassing van de objectvrijstelling bij de buiten beschouwing blijvende vaste inrichting en de invoering van General Anti-Abuse Rule (GAAR) uit ATAD1 in de vennootschapsbelasting.
Met de voorgestelde verduidelijkingen in de onderworpenheidstoetsen is geen inhoudelijke wijziging beoogd. Naar gelang in de bestaande toetsen rekening wordt gehouden met eventuele maatregelen voor zogenoemde buitenlandse gecontroleerde lichamen (CFC-maatregelen), is een onderscheid gemaakt tussen welke Pijler 2-bijheffingen relevant zijn voor de onderworpenheidstoetsen.
De implementatie van ATAD2 in de Nederlandse wet leidt in voorkomende gevallen tot dubbele belastingheffing van buiten beschouwing blijvende vaste inrichtingen. Na invoering van de Wet fiscaal kwalificatiebeleid (Wet FKR) per 1 januari 2025 zal dat grotendeels verleden tijd zijn. Het kabinet verleent geen terugwerkende kracht tot 1 januari 2020. Belastingplichtigen die tegen een dubbele belastingheffing aanlopen, kunnen een verzoek om toepassing van de hardheidsclausule indienen.
Met de invoering van de GAAR uit ATAD1 is geen materiële wijziging beoogd. Met het leerstuk van fraus legis is deze immers al in het Nederlandse belastingrecht geïmplementeerd. Het kabinet kan overigens niet uitsluiten dat deze concepten zich in de loop der tijd anders ontwikkelen door de uitleg daarvan door Nederlandse rechters en het Hof van Justitie van de EU, maar ziet geen aanleiding voor het invoeren van aanvullende formeelrechtelijke waarborgen.